مجله «حقوق بشر اسلامی» وابسته به اندیشکده بینالمللی کرامت انسانی است. این مجله به زبان فارسی همراه با چکیده انگلیسی و به صورت پیوسته (Continuous) منتشر میشود؛ و مشتمل بر مقالات مرتبط با رویکرد اسلامی به حقوق بشر و موضوعات میان رشتهای همانند حقوق عمومی در اسلام، فقه حقوق بشر، سیره معصومین (ع) در حل چالشهای حقوق بشری، فقه حکمرانیِ انسانمدار، کرامت انسانی در سیاستهای حقوق بشری جمهوری اسلامی ایران، آزادی و قدرت در خوانشها از اسلام، و دیگر مسائل پژوهشی مرتبط با این حوزه است.
پارادایم حقوق بشر جهانی دارای مفاهیم مشترکی با حقوق بشر اسلامی از جمله اهتمام به عدالت و برابری، آزادی، کرامت انسانی، امنیت و حق برخورداری از عقیده و اندیشه آزاد میباشد. علیرغم وجود قواعد جهانی در زمینه حقوق بشر که توسط سازمانهای بینالمللی از جمله سازمان ملل متحد مطرح شده است، برداشتها و تفاسیر درباره حقوق بشر همچنان محل مناقشه فراوان است، که در این حیطه از جمله میتوان به تفاوتهای بنیادین حقوق بشر اسلامی و حقوق بشر غربی اشاره کرد که رویکردهای متفاوتی در این زمینه ارائه میدهند. به رغم اختلاف نظر در کاربست اصول حقوق بشری و گاه، تطبیق مصادیق و اولویتها در معادلات حقوق بشر، چشماندازی از همگرایی و همسویی، در افق فطرت انسانی، چشمان پژوهشگران را برای رسیدن به مواضع مشترک و صلح جهانی ترغیب نموده است. اصول حقوق بشری همچون کرامت انسانی، برابری انسانها، حیات انسانی و آزادی بشری از جمله دغدغههای اساسی در نظام حقوقی اسلام است. در همین راستا اسلام، حقوق بشر جهان شمولی را ارائه میکند که از راه پیشنهاد گفتمان مشترک برای همه بشریت و نفی سلطه، همزیستی مسالمتآمیز را تامین مینماید.
شناخت، معرفی، تبیین و تحلیل نظری و تدوین و ترسیم الگوهای عملی و همچنین نگرشهای پژوهشیِ بومی در رابطه با موضوع حقوق بشر اسلامی، هدف محوری از جذب و انتشار مقالات علمی در این مجله است. اهمتی انعکاس نتایج تحقیقات نظری و عملی پژوهشگران و مآلاً ارتقاء سطح دانش و پژوهش در موضوعاتِ معطوف به توسعه دانش بومی در خصوص حقوق بشر اسلامی و حضور مثمر ثمر در جهان اسلام و نظام بینالملل، و تقویت زمینه ایجاد ارتباط میان متخصصان و پژوهشگران ایرانی و بینالمللی با ایجاد بستر و زمینه ای مناسب برای ارتباط علمی و تبادل افکار میان پژوهشگران، اساتید دانشگاهی و دانشجویان در موضوعات حقوق بشر اسلامی، رسالتی سترگ بر دوش این مجله قرار میدهد.
علاقمندان، پژوهشگران و صاحبنظران محترم میتوانند با رعایت اصول پژوهشی و نکات مندرج در قسمت راهنمای نویسندگان، مقالات خود را به سامانه الکترونیکی مجله ارسال نمایند تا پس از بررسی و ارزیابی، در صورت تأیید نهایی، در نوبت انتشار قرار گیرند. |